12 Temmuz 2009 Pazar

Beyond Good & Evil

Beyond Good & Evil
Oyunumuz Jade adında oyun dünyasında nadir rastlanan hatun karakterlerden biri etrafında dönüyor. Jade güzelliğinin yanında zekasını ve hatta dövüş yeteneklerini de konuşturabilen oldukça karizmatik bir hatun. 
Hikaye en basit haliyle uzaydan gelen garip yaratıkların gizliden gizliye askeriyeyi istila edip onları kötü yola kullanarak her sivil halk hem de gezegenin doğal güzelliklerine zarar teşkil etmesiyden ibaret. Bununla Jade'in ne alakası var dersek, her cesur kahraman gibi o da bu işe bir son verme arzusunda. Tabi Jade'i ilgilendiren daha önemli bir olay daha var ki o da hikaye ilerledikçe cereyan ediyor. Hikaye derinden derine ilerlerken alternatif bir dünyada dolaştığımızı görüyoruz. İnsanlar haricinde birçok canlı var bu gezegende, "hayvanları insanlaştırma" diyebileceğimiz türden bir durum var. Sokaklarda dolaşırken insan gibi davranan, insan gibi giyinen, insan gibi konuşan bir sürü karakter var oyunda. Mesela Jade'in amcası Pey'j bir domuz!, barmen bir öküzden türeme, gemimizi modifiye eden karakterler ise gergedan. Bunlara dikkat etmek gerekli çünkü oyunda para kazanmak için iki yöntem var, ya mağaralarda çıkan kristalleri toplayacağız yada her tür yaratığın resmini çekip bunu dergiye postalayacağız. Tabii ki oyuna biraz dalınca hemen kapıyoruz, çünkü oyun çok akıcı.

Karakterlerin sesler ve müzikler inanılmaz. Sesler için çok çalışılmış ve gerçekten de karakterlere cuk diye oturmuş. Müzikler ise oyunun bu harika atmosferini oluşturan en önemli sebep. Yapımcıların ayrıyeten satmayı düşünmediği bu harika albüm yasal olarak mp3 formatında pcye http://www.stormeffect.com/beyond/bu siteden veya başka sitelerden indirilebilir.
Karakterlere dönecek olursak; oyunda sadece Jade'i kontrol ediyoruz, yanımızda başlangıçta Pey'j bulmacaları çözmede ve düşmanları pataklamada yardımcı oluyor. Özel anlarda bir tuşa basıp anlık olarak onu kontrol edebiliyoruz. Ama Jade'den sıkılmayacağımız için hiçbir zaman başka karakter kullanabilmeyi dert etmiyoruz. Jade bazı dövüş stillerine hakim. Bunları Dai-jo isimli sopasıyla dans edermişcesine uygulayarak düşmanları indiriyor. Bunun haricinde bir de fotoğraf makinamız var. Hikaye gereği bu makinayı canlı türlerinin fotolarını çekmek ve maskesini düşürmeye çalıştığımız uzaylıların karargahlarında çeşitli kanıtları yakalamak için kullanıyoruz. Hikaye bu ayarda devam ederken oyunun kısalığıyla karşılaşıyoruz, bir aksiyon oyunu için çok kısa denebilecek bir süreye sahip. Ama oyun sadece askiyon olarak nitelendirilemez, oyunda gizlilik çok önemli, dğşmanlardan saklanma gibi durumlar var. Oyunda ulaşım bir teknolojik bir bot ile yapılıyor. Haritanın çoğu deniz olduğu için hatırı sayılır bir zaman geçiriyoruz bot üzerinde. Ayrıca mini oyunlar da bulunuyor. Tabi bunlar genele vurduğumuzda çok fazla vakit almıyor.
Kontroller çok sağlam, hareket kabiliyetince Jade'e istediğimizi yaptırabiliyoruz. Etrafta koşuşturmak fotoğraf çekmek ve dövüş zamanları ile sınırlı olsa da hiç sorun yaşamıyoruz. Kamera açıları çok dinamik. Karakterleri yönlendirirken hiçbir sorunla karşılaşmak mümkün değil. Fakat botumuzla denizde bazen sorunlarla karşılaşıyoruz. Ama o kadar kusuru gözardı ediyoruz direk. Çünkü oyun eksileri artılarının yanında devede kulak kalır.
Grafiklerden bahsetmek için çok geç, oyun 5-6 yıl öncesinden kalma olduğu için eski denilebilecek grafiklere sahip. Ama hiçbir zaman kötü denilemez. Şimdiki oyunların grafikleriyle yarışamayacak da olsa bundan yıllarca sonra bile oynandığında göze batan bir yapısı yok. Oyunla ilgili resim koymuyorum zaten elimizin altında google baba var. :)
Ek olarak bahsetmek istediğim şey oyunun çok kaliteli olup da reklamının iyi yapılmaması nedeniyle fazla satmamış ve bilinmiyor olmasıdır. Ayrıca oyunun aslında seri olarak tasarlanmış olması, 3 oyun olacak ve bunlardan 2.sinin de yakın zamanda PS3 ve XBOX360 için çıkması bekleniyor. Hatta oyun içi görüntüler bile nete sızdı. İzlediğinizde kalbinizin tekleyeceğine eminim. O yüzden dikkat edin. :) Fakat tarih kesinleşmedi. İkinci oyunu da merakla bekliyor ve yukarıda anlattığım ilk oyunu hala oynamadıysanız bir yerlerden temin edip, az rastlanan türde kaliteli bir oyunu elinizden geçirmiş olun.
Benim notum: 9/10
Sürpriz bir iki resim;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder