12 Temmuz 2009 Pazar

Not Sistemi ve İncelemeler Hakkında

İncelemelere geçmeden önce not sistemine değinmek lazım. Her ne kadar 10 puan üzerinden not versem de düşük puanlar verdiğim pek görülmemiştir. O yüzden vereceğim notların 5den 10a değilde 1den 5e olarak düşünmek daha doğru olur. Göze hoş gelsin diye 10luk sistemde yüksek yüksek puanlar vereceğim. Ama örnek olarak 7 verdiğim bir eser 7-5=2 diye düşünülebilir. Benim gözümde asıl değeri 5lik sistemde 2dir, 10luk sistemde 7dir. Gerçi detaylı bir şekilde anlatım yapacağım için notlar gereksiz de denebilir. 

Notları detaylandıracak olursak;

10 puan: başyapıt, klasik, kesinlikle izlenmesi/oynanması/okunması gereken demektir.

9 puan: klasik olmayı birkaç ufak ayrıntı nedeniyle kaçırmış demektir.

8 puan: yeterince eğlencelidir fakat daha fazlasını sunamaz demektir.

7 puan: birçok kusuru bulunmasına karşın az da olsa eğlendirebilmektedir demektir.

6 puan: yapacak başka bir iş yoksa uğraşılabilir demektir.

5 puan: vasatın az üstü demektir. 

4 puan: vasat demektir.

3 puan: zaman kaybı demektir. 

2 puan. kaçılması gereken demektir.

1 puan.  zaman kaybından da öte berbat ötesi demektir.

Seçici olacağım için genelde 8, 9, 10 puan alabilen eserleri paylaşacağım. O yüzden listenin alt kısımları pek önemli değil...şimdilik. :)

İncelemelerde eserin içinde hikayesel ve spoiler içerikli yazılar genelde bulunmayacaktır, zaten bunu kişi kendisi keşfetmelidir. Ben sadece tanıtacağım. Animelerde çizimler, sesler ve hikaye anlatımı ve eğlence dikkate alınır. Mangalarda çizimler, hikaye anlatımı ve eğlence dikkate alınır. Oyunlarda ise grafikler, sesler, oynanıştaki rahatlık, oyunun akıcı olması ve sunduğu genel eğlence katsayısı dikkate alınır. Hepsinde de en önemlisi "karakterler" dikkate alınır. Yazacağım çoğu şeyin karakter bazlı olduğunu ilerde göreceksiniz. Ve unutmuş olabileceğim birkaç küçük ayrıntı da dikkate alınır tabii. :P

Şimdilik bu sisteme göre yazılarımı yazacağım. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder