19 Ağustos 2009 Çarşamba

Hotel Dusk: Room 215

Bir macera oyununda olması gereken herşey...

Macera (adventure) oyunlarının iddialı firması Cing'in en iyi oyunlarından biri olan Hotel Dusk: Room 215 DS oyuncuları için macera türünün sistemdeki en iyi temsilcilerinden. DS için birçok macera oyunuyla karşılaşabiliriz ama Hotel Dusk bunlar arasında en unutulmazlardan.
Oyun Kyle Hyde adında bir pazarlamacının perspektifinden anlatılmış. Kyle aslında tam olarak bir pazarlamacı değil. Tabii bunun detaylarını oyunun içine girdiğimizde öğreniyoruz. Kyle Hotel Dusk'a bir paketi alıcısına teslim etmek için gelir, gizemli geçmişinde yaşadığı bir takım olaylar nedeniyle uzun süredir birşeylerin peşindedir, fakat Hotel Dusk ona aradığından çok daha fazlasını sunacaktır. Hotelde kalan insanların hemen hemen hepsi sorunlu tipler. Kyle istemeden de olsa bu sorunlarla yüzleşmek durumunda kalıyor. Aradığı şeylerin ipuclarının bu sorunlarla bağlantısı olduğunu görünce dedektif kişiliğini ortaya çıkarıyor.
Hotel Dusk'ta kontrol ettiğimiz karakterle hotel odaları arasında git gel yapıyoruz, insanlarla iletişim kuruyoruz ve çeşitli bulmacalar çözüyoruz. DS'in ekranını kitap okurmuş gibi yan çevirip stylusumuzla dokunmatik ekranda genelde karakterimizi hareket ettiriyoruz; bulmacalar ve konuşmaları da aynı ekrandan hallediyoruz. Kontroller oldukça basit ve kullanışlı. İstersek klasik tuşları da kullanabiliriz. Ama stylus dururken onlara ne gerek var?


Oyundaki sesler ve müzikler mekan değiştirdikçe değişiyor, her yere ayrı bir müzik adamışlar, bu çeşitlilik de hoş olmuş. Sesler ise yürürken yada ortalığı araştırırken dikkatimizi çekiyor. Bunun da gayet başarılı ve yeterli olduğunu belirtmekte fayda var.
Grafiklere değinecek olursak oyun 2 ve 3 boyutlu grafikler arasında geçiş yapıyor. Harita ve hotel tamamen 3 boyutlu, fakat karakterler 2 boyutlu. 3D grafikler DS için oldukça iyi denilebilir. 2D çizimler karakterlerin ifadelerinie göre değişiyor, özellikle Kyle Hyde'ın içkisinden ilk yudumunu aldığındaki surat ifadesi görülmeye değer.
Adventure oyunlarının temel taşları olan bulmaca kısmı ise çok fazla zor olmayan cinsten. Bazen gözden kaçan çok ufak ayrıntılar nedeniyle hoteli tekrar tekrar aramak gerekebilir. Ama karakterimizin ne yapacağı ile ilgili ipuçları vermesi oyunu kolay kılan etkenlerden.
Karakterlere bakacak olursak çeşit çeşit tiple karşılaştığımızı görüyoruz. Kimlik sorunu yaşayan br genç, annesini özleyen bir çocuk, cinayet romanları yazan bir yazar, konuşamayan bir kız, kızıyla iletişim kuramayan bir baba, iz peşinde olan bir dedektif diye liste uzuyor.
Oyun adventure oyunlarıyla haşır neşir oyunculara gayet yeterli uzunlukta (ortalama 8 saat) ömür sunuyor. Türe yeni olanlar ise biraz daha zorlanabilir ve 10 saatin üzerinde oyunu bitirebilirler. Oyun bittikten sonra 2. oynayışta ufak tefek süprizler çıkabilir.
DS'in en iyi adventure oyunlarından olan bu oyunu DS sahibi herkesin oynaması gerekli. Oyunun anlatımındaki akıcılığı, renkli karakterleri ve merak uyandıran gizemi oyunculara oyunu bitirene kadar DS'lerini ellerinden bıraktırmayacaktır. Eğer sıkı bir adventure hayranıysanız bu oyunu kesinlikle oynamalısınız, hatta çoktan oynamış bitirmiş de olabilirsiniz, türe yeni olanlara ise tavsiye babında güzel bir seçim olacaktır. Oyunu bitirdikten sonra Cing'in diğer oyunlarını da merak edeceğinize eminim. Şimdiden herkese iyi oyunlar...
Kontroller: 8
Grafik: 8.5
Ses: 9
Eğlence: 9.5
Benim notum: 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder